Επέστρεψα κι εγώ. Δυστυχώς είχα κάποια προβλήματα στη σύνδεση τις τελευταίες μέρες αλλά επανήλθα. Θοδωρή έψαξα και στην βιβλιογραφία και όλες οι πληροφορίες λένε πως τόσο το Βιβούρνο όσο και η Φωτίνια/Φωτείνια δεν απαιτούν κλάδεμα αλλά μπορούν να το δεχτούν ακόμα και σχετικά συχνά.
Τέτοια κλαδέματα που λες γίνονται για να φτιάξουμε σε ωραίο σχήμα τα φυτά μας ή για να τα καθαρίσουμε από ξεράδια και όχι για άλλους λόγους. Δες το κλάδεμα των συγκεκριμένων φυτών δηλαδή σαν ευκαιρία για διαμόρφωση του σχήματος τους.
Δυστυχως δεν έχω αναπτύξει καθόλου το τμήμα κλάδεμα το βασικό όμως που πρέπει να ξέρεις είναι ένα. Οι τομές γίνονται πάνω από τους οφθαλμούς, ακόμα και από όσους δεν βλέπεις αλλά μπορείς να φανταστείς που βρίσκονται. Είναι οι λεγόμενοι μασχαλιαίοι οφθαλμοί και βρίσκονται μεταξύ φύλλου και βλαστού στην γωνία που σχηματίζουν προς τα πάνω. Το κόψιμο λοιπόν είναι ακριβώς από πάνω από τους οφθαλμούς, λοξό μάλιστα με την κορυφή του κοψίματος να βρίσκεται πάνω από αυτούς.

Αν δεν το κατάλαβες και προβληματίζεσαι να μου το πεις να σου το εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ.
Σχετικά με τις αποστάσεις τώρα συμβαίνει το εξής. Πρέπει να θυσιάσεις ή μέγεθος (σε ύψος και μάκρος) ή χρόνο.

Αν βάλεις μικρά και τα βάλεις κοντά το ένα στο άλλο θυσιάζεις μέγεθος καθώς θα είναι κοντά σε απόσταση δημιουργώντας φράχτη αλλά θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στο να αναπτυχθούν σε ύψος. Αν τα βάλεις απομακρυσμένα το ένα από το άλλο δεν θα έχεις φράχτη αρχικά αλλά μέσα σε 2 χρόνια ή λίγο παραπάνω ανάλογα με το αρχικό μέγεθος των φυτών και την φροντίδα θα δημιουργηθεί. Προτείνω μια απόσταση περίπου 1,5 μέτρο και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά.
Να ξέρεις πως είμαι διαθέσιμος για όσες πληροφορίες θες για αυτό αν θέλεις να ρωτάς κάτι να μην διστάζεις καθόλου.

Θα χαίρομαι επίσης να ακούω νέα για την πορεία αυτού που θες να κάνεις. Καλή επιτυχία!!